Jumaat, 11 Mei 2012

Home » , , , » Apa itu sebak ?

Apa itu sebak ?

Salam semua :)


Pertama sekali, tuan blog memohon ampun dan maaf di atas kejarangan mengupdate entri terbaru buat semua.  Entah mengapa, entah bagaimana, mood berblog mula terumbang-ambing bagai dilambung ombak rindu , kahkahkah.  Tuan blog minta maaf sangat ye kalau lambat balas jejak kalian.  Insyaallah akan dibalas secepat mungkin ok :)


Apa itu sebak ?



Maksud sebak menurut pandangan tuan blog ialah :

"Perasaan hati yang amat sensitif.  Dada terasa berat dan padat. Ia boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor emosi tertentu seperti  mengalami kekecewaan kerana Fasha Sandha dah selamat jadi isteri Jejai, menonton video trending kekejaman ibu terhadap anaknya yang kecil, membaca berita orang tua digigit anjing sehingga meninggal dunia, dan sebagainya.  Lalu perasaan sebak tadi membuatkan mata mula kemerah-merahan dan  air mata pun mula bertakung.  Tidak sampai beberapa minit sahaja, air mata yang bertakung tadi hanya menunggu masa untuk jatuh berlinangan.  Akhir sekali  jantung berdegup dengan sangat pantas dan air mata itu jatuh tanpa segan silu. Jikalau mood touching berlebih-lebihan, maka boleh berlaku menangis hingga teresak-esak. Kebiasaannya tempoh masa menangis hasil kesebakan tidak begitu lama, tetapi ia bergantung juga dengan mood individu tersebut.  Bahkan seringkali terjadi sebak di tengah malam akhirnya menangis sehingga tertidur".

Oh ini sangat sadis ye para pembaca.


p/s: Adakah entri ini berkaitan dengan keadaan tuan blog sekarang? Tanya sendiri, jawab sendiri. :')





Copy paste dengan kredit. Terima kasih :)

54 pembaca setia tulis komen:

coklat susu berkata...

bagi saya ya!sis knp?tabahkn diri ek :)
hihi :)

Ct Mawa berkata...

aigoo..kenapa ni sis??be strong :)

ezyra daniel berkata...

tak mau sedih2 yaa...
zyra pon sedih jugak nie

lisa berkata...

kalau lisa,sebak ni perasaan yang mana bila lisa dengan family tengok rancangan bersamamu pastu malu nak nangis depan family. And at last tahan je sebak tuu :D

cha'e berkata...

dan tetiba aku pon rasa sebak lepas baca entry kau. .
chill beb. :)

azie namico berkata...

kenapa sis sedey ae...kita dtg sini teman kan awk ek..jom !

Ardini Izzati berkata...

Alaa janganlaa sebak sebak. Chill, sis :)

shida'R berkata...

kpe sis? sebakk lak baca huhu..

Miss Purple Ungu berkata...

jgn sedih2 ye sis...
ni miss purple dtg bawakkan tisu ngan roti tisu :)

fArAh kUchEnGg berkata...

ouh ! i'm touch. x mou mcm ni tw.. fara ade ni.. hope happy slalu :) smile please.. okey. ;) syg awk..

~Sweet Honesty~ berkata...

tamo sedih2 yee.. salam jumaat(^_^)

Haruno Hana 하나 berkata...

jangan sedih2.. senyum ya? :)

Encik H berkata...

Cerita pasal sebak buatkan saya teringat seorang gadis yang asalnya dari Sabak..huhu

Mummy Adriana berkata...

alooo napa nak sedih2 :P

♥ HanaHyun ♥ berkata...

jangan sebak2 k...

shedameor berkata...

kenapa sedih2 ni ? tak comel laaa.

afzalsukasuki berkata...

jgn la sebak2.jom sis hujung bulan ni tok trun sh alam..karok jom ajak tirah skali :)

Eein Azryn berkata...

Tpuching2 baca entry ni. ><

Ym.Bundle berkata...

sebaknye baca entri sis ni..haha..

teha berkata...

aik , tetiba jee nie

Azhafizah[フィザ] berkata...

ape pun yang terjadi..be strong ok.

Azhafizah[フィザ] berkata...

ape pun yang terjadi..be strong ok.

Ieyza Afieyna berkata...

sedang sebak jugak.. :'(

Encik Atan berkata...

sis,ape pasal?brader macho ade sini maa.....^____^



*moga2 tenang*

Sally Yatiey berkata...

Jangan sedih2 sis :) Be strong yeah ^_^

LaLa mhdnor berkata...

tgh sebak sekarang :(

nasir hamzah berkata...

sis ni cam orang putus chinte ajer?

mohdhazlan Dreadlock berkata...

sebak melihat kesedihan orang lain adalah tanda kasih sayang kita sesama insan ...

namun walau berjuta alasan boleh buat kita menangis ..yakin lah bahwa ada juga berjuta alasan untuk buat kita ketawa .smile :)

nurul-rasya berkata...

nah tisu

Pecinta pink^^ berkata...

kita pun da jarang blogging:( sebak ya..chill2..hikhik

aswadz berkata...

sebak psl pe weyh?

Selendang Merah berkata...

usahlah bersedih wahai tuan blog yg comel n kuat...nnt tiap2 malam sm kirimkan air milo yew..kuatkn semangat kamu...^^

Tinta Lana berkata...

Salam..direct sungguh encik nasir bertanya,bhahahaha.

Sama la kita sis, awal minggu ni, kita asa sebak semacam..dan,mmg mood kita melambung2 kat lautan pafisik sana..pafisik?pasifik kot,bhahaha.

Layankan juga lambungan2 tu, selamat tak menjunam dalam jurang marina, lau tak, sunyi sepi blog cam thn lepas, muehehehe.

Jadi, skrg, tngh bersungguh2 fight apa yang dirasa.. chaiyyokkk lana! chaiyokkk sis! :)

ziezah berkata...

usah la sedih oh adikku yg comel :) kakak kan ada :) meh kalau nak tumpang bahu meh....

..cik hana.. berkata...

kenapa sebak2 ni yer dear..meh nak tepuk kasi happy sikit...kehkeh :)

ツchaMBBchokieyツ berkata...

Tkmau la sedih .

hazfee berkata...

olololo, kenapa ni sis? senyum.xmo sebak2 ok :D

Ratu Lissa berkata...

kenapa sebak ? hehe

Cik Nurul berkata...

nape ni sayang sedih2 ni? saba k.. chill~ ^^

tirahzairi berkata...

wahhh....tok ajak kita karok la sis...jom la jom...hehhee

Cik tikah berkata...

x suka kalau rasa sebak tetiba :(

remyhazza berkata...

tak mau sedih2.......

Ayumi Comot berkata...

kebetulannyerrrrr...ayu pun baru je tulis entry sal sebak..huhu...skrg ni mood blogger tgh sebak2 ke?huhuuh

ain soofiyah berkata...

relaks.. tenangkan hati dgn alquran

Tukang Karut berkata...

tak tau nak sebak ke tak baca ni...

Murni Ellyfiesya berkata...

Ciannyer die. Be strong~

NaNa berkata...

sebak dan sebok.. 2 berkataan hampir sama tp punya mksud dan feel berbeza..bila sebak, perlu tabah dan jgn tlalu mlayani sdih..tp bila sebok, lu pikir la sndiri nabil! hehe :D

aisya berkata...

kadang2 tu xde sebab pun boleh rasa sebak.. rasa mcm nk menangis je.. huhu

Harith Iskandar berkata...

nangis smpai trtido tu kire sadis sgt le tu..mmm sabor yerrr :)

aRa ❤ aFiq™ berkata...

kenapa sebak2 ni ?

Cik Puan Muda Umi berkata...

tengah sebak jugak ni..sobsob..:'(

kaishin berkata...

owh..banyakkan bersabar ye sis ;)

sha my heart berkata...

Alalala, jgn sdih2 sgt tau.

dinklate berkata...

kalau sedih...pergi shopping atau pergi lepak kedai kopi,,kalau x biasa kat warung,pergilah yang standart charted..kalau x jadi jugak..pergi ronda2...yang penting sekali,,ingat ALLAH..

COPYRIGHTED @BLOG SIS92