Rabu, 8 Januari 2014

Resipi :Homemade Chewy Cheese Wrecking Ball macam KFC

Assalamualaikummm =)

Hai, berjumpa lagi di tahun baru 2014 =)

Dah pergi makan kepci yang baru tu tak? Kalau dah it's ok bro and sista ,benda dah jadi kan tak boleh nak nyesal-nyesal dah. Tapi kalau engkorang belum makan lagi haa engkorang tak payah pergi sebab apa tau ?sebab nanti bising tak sedaplah, keciklah, cheese murahanlah, pakcik kepci penipu lah, blablabla . Paling last sekali marah diri sendiri pergi beli sebab terpedaya dengan kehenseman model. Dang ! Haha. daripada beli mahal-mahal makan tak puas moleklah kita menjadi sedikit kreatif dengan membuat sendiri ,homemade ok. Nah, kita share resipi bebola cheese KFC yang senang semudah ABC ! haha pasti sedap dan lazat tapi dah ada nama baru yakni chewy cheese wrecking ball inspired by KFC, fine nama resipi tak nak kalah haha. Ni rasa nak mintak Miley Cyrus jadi duta kepci haha. Trimas pakcik Kepci, jasamu dikenang hihi. 


kita punya 
KFC punya, ini semua tipu daya iklan haha

Bahan-bahan :
  • Cheese 1 bungkus. (mozzarella, cheddar, parmesan, ikotlah suka korang)
  • Tepung gandum 1 bungkus. ( 2 cawan je cukup)
  • Kentang 5 biji.
  • Telor 2 biji.
  • Breadscrumb/serbuk roti kaler oren 1 bungkus.
  • Serbuk perasa ikot selera ( serbuk lada ke maggie cukup rasa ke)
  • Sos dengan mayonis (tak payah pun takpe sebab nak buat cecah je, ikot selera korang) 
  • Garam. (1 sudu kecik je cukup )

















Cara-cara membuat:
  • 1.Mula-mula kupas kentang, rebuskan kentang dengan sedikit garam sampailah dia
    empuk. Toskan air. Lenyekkan dia sampai penyek. Kalau tak penyek padan mukaSiap
  • 2. Potong cheese untuk disumbatkan ke dalam bebola itu. Jangan potong beso sangat kang tak muat pulak wrecking ball berinti cheese itu hewhew . Siap
  • 3. Campurkan tepung gandum 2 cawan + kentang yang dah siap lenyek + serbuk perasa + garam secubit. Masa masukkan tepung masukkan sikit-sikit sampailah habis. Letak air sikit. Siap
  • 4.Gaul semua bahan di atas sampai lah sebati dan jadi bebola doh gergasi. Siap
  • 5.Bulatkan doh tadi saiz sedang2, leperkan dia , sumbatkan dengan cheese yang tadi korang potong kecik. Lagi banyak cheese lagi sedap.Tutup dan bulatkan dia balik lawo-lawo.Siap 
  • 6. Pecahkan telor kocak-kocak dia. Kalau rasa nak letak serbuk lada ke black pepper pon boleh. Siap
  • 7. Sediakan sepinggan breadscrumb. Siap
  • 8. Mandikan bebola yang dah siap tadi dalam telor. Golek-golekkan dia. Siap
  • 9. Golek-golekkan bebola atas breadscrumb. Golek sampai serbuk roti tu kena kat semua tempat. Siap
  • 10. Masa untuk goreng homemade chewy cheese wrecking ball hahaha. Tips : minyak panas tapi api jangan beso sangat nanti hangus sobsob lepastu gorenglah sampai masak eh) . 
  • 11. Makanlah apa lagiiii 


Ok, selamat mencuba! Dah siap goreng sebelum ngap kena ambik gambo dan post mesti letak hashtag ini ok #homemadechewycheesewreckingball
harharhar babaiiii =D


Copy paste dengan kredit. Terima kasih :)

Jumaat, 23 Ogos 2013

Manusia, Syukur, Sempat

Assalamuailaikum :)



Itu hari , maksud aku beberapa minggu lepas. Aku mimpi diri sendiri mati. Mati = meninggal dunia. Dan ada jugak orang-orang yang aku kenal pun sama mati macam aku. Tiba-tiba aku jaga dah, rupanya bukan aku yang mati. Tapi orang lain yang mati, aku hidup lagi. Pastu, eh terjaga lagi sekali, yeah ini kes umpama mimpi dalam mimpi. Bukak mata. Ya Allah, peluh jantan semua meleleh keluar walaupun aku perempuan tulen. Muka basah pasal rupanya memang aku menangis betul- betul macam dalam mimpi. Bila tengok depan cermin, sah mata memang merah lagi sebab menangis. Itu memang mimpi paling menakutkan dan menginsafkan sepanjang 21 tahun hidup, of course lah! Alhamdulillah syukur sebab mimpi tu bukan kenyataan, syukur sebab aku belum mati lagi , kalau tak ?


Aku. Selalu fikir mati. Selalu fikir hari-hari terakhir aku. Engkorang fikir tak? Kita. Semua orang memang ada fikir mati. Sakit kat hospital dua tiga hari je dah give up, mulalah rasa Malaikat mundar-mandir datang nak cabut nyawa dah. Tapi kita dah sedia ke belum? Tak sedia kan ? Amboi tanya pasal mati pakat ramai-ramai semua tak sedia eh, tanya pasal kahwin laju engko planning kan. Huhu. Kita tak sedia langsung nak mati,tapi kita selalu buat macam tak ada apa sampai tinggal 5 minit terakhir. Haa masa tu baru reti tercungap-cungap itu pun kalau sempat. Walaupun orang hari-hari dok bercakap pung-pang pung-pang " .... mati ialah perkara yang pasti bagi setiap manusia ... Semewah-mewah kereta merah Ferrari kita naik sekarang, kereta terakhir kita naik ialah van jenazah kaler putih ... " . Sebab apa ek ? Sebab kita semua rasa kita sempat. Tapi sebenarnya, sempat ke ?


Manusia bernyawa pinjam

Apa yang kau sempat ucap?
Apa yang kau sempat buat ?
Apa yang kau sempat elak?

Kalau hari ini hari terakhir?

Dengan
Harapan, nak bikin senyum hati mak ayah
Dengan
Harapan, nak dapat rezeki murah hidup pun senang
Dengan
Harapan, nak sihat tubuh nak hadap dunia
Dengan
Harapan, nak langsai hutang nak buang dendam
Dengan
Harapan, nak dapat kemaafan dan percuma bagi maaf
Dengan 
Harapan, dapat gembira peluk kawan-kawan
Dengan
Harapan, nak suami berhati nak isteri mithali
Dengan
Harapan, nak ada anak-anak 1 big happy family
Dengan 
Harapan, masa uzur nanti bukan dalam rumah orang tua
Dengan 
Harapan, Tuhan ampunkan dosa dan diterima masuk syurga

Harapan, nak itu harapan nak ini.
Sebelum aku mati

Entahkan sempat
Entahkan tidak

23 Ogos 2013


Salam takziah untuk mangsa-mangsa tragedi kemalangan bas masuk dalam gaung,di  lokasi Km 3.5 Genting Highlands menuju Kuala Lumpur.

Craving for motivation & vacation :(






Copy paste dengan kredit. Terima kasih :)

COPYRIGHTED @BLOG SIS92